Diverse · DIY · Economisire · Viata simpla

DIY – sapun lichid

Sunt tare bucuroasa ca am incercat sa fac sapun lichid in casa si mai ales tare, tare nerabdatoare sa impartasesc reteta cu voi.

Idea s-a nascut in capusorul meu drag si scump :)) dupa ce am vazut ca de cand avem bebe mic pufos si simpatic :), ajungem sa consumam un flacon de 200 ml de sapun lichid pe saptamana. Mi se pare huge, dar nah…astea ne sunt obiceiurile si nu o sa renunt acum la a nu ne mai spala pe maini doar de dragul economiilor. Dincolo de aspectul cantitativ si implicit oneros al consumului, se mai adauga si faptul ca, desi era un sapun ecologic, ne usca teribil mainile.

Asadar am purces la cautat retete, unde altundeva decat pe Pinterest. Si am gasit. Nu una, ci zeci, care mai de care faine si mai usor de facut. M-am oprit la reteta unei americance pe care, bineinteles, ca am modificat-o si adaptat-o.

Cand i-am zis Jumatatii, plina de extaz, ca vreau sa fac sapun lichid, reactia lui a fost ceva de genul – “Pai ce e asa de complicat? Amesteci sapun solid cu apa si obtii sapun lichid”… Well… nu ca nu ar avea dreptate, dar pentru mine e mai mult decat atat, e Alchimie pura… Si stati sa ma vedeti cat de exaltata voi fi cand voi face din cel solid :)))

Asadar, doamnelor si domnisoarelor (si domnilor, desi ma indoiesc ca e vreun domn care trece pe aici), reteta mea de sapun dupa ce am transformat oz. in gr, si gallon in litri si am modificat-o in functie de cantitatea de sapun solid disponibila. Recunosc ca la calcule m-a ajutat Jumatatea, ca eu is cam nula la din astea 🙂

  • 180 gr de sapun solid razuit. Eu am avut 6 bucati de sapun solid, din acelea micute pe care le primesti in hoteluri. Le-am folosit pe alea, ca le aveam de cateva luni si am zis ca e o ocazie minunata sa le dau o intrebuintare si sa nu mai ocupe spatiu prin sertarele din baie.
  • 2.75 l apa filtrata (ideal ar fi de ploaie, dar in lipsa e buna de care aveti). Cantitatea de apa conform calculelor a fost de 3 l, insa eu m-am gandit ca e prea mult si sapunul o sa iasa prea lichid, aka apos, asa ca initial am pus mai putin, adica 2.5 l. A doua zi, dupa ce s-a racit complet, am observat sa e destul de gros si ca ar mai fi mers niste apa, asa ca am mai adaugat vreo 250 de ml.
  • 3 linguri generoase de unt de cocos. In reteta scria 2, eu am pus 3 ca sa termin tot ce era in borcan :). In alte retete de pe Pinterest am vazut ca se mai foloseste glicerina sau ulei de masline.
  • 15 picaturi de ulei esential de lavanda. Eu am fost mai generoasa si am pus vreo 25 :).

Si o “superba” fotografie cu ingredientele folosite.

20170507_174254

Procedeul e tare simplu. Se pune apa la fiert, cand fiebe se da deoparte si se amesteca sapunul solid, dat in prealabil pe razatoare. Se pune iar pe foc, dat la minim de data asta, si se amesteca bine cu telul de inox pana se dizolva tot sapunul. Se opreste focul, eu am asteptat vreo 5 minute, dupa care am adaugat uleiul de cocos si uleiul esential, am continuat sa amestec, dupa care am lasat compozitia sa se raceasca in voie peste noapte. Dimineata aveam deja sapun lichid cu o consistenta gelatinoasa, destul de consistenta, motiv pentru care seara, dupa ce am venit de la serviciu, am bagat mixerul si am mai adaugat apa.

A iesit ce vedeti mai jos, iar in casa mirosea demential!

20170508_185059

Sunt tare mandra de realizarea mea! Stiu ca poate pentru unele dintre voi nu-i mare lucru, insa am obtinut aproape 3 l de sapun cu un cost de sub un euro. Mai mult decat atat, e inca un pas catre simplificare. Data viitoare, voi incerca cu un sapun “curat” fara prea multe chimicale, gen de Marseille sau chiar cu sapun de casa.

E randul vostru acum! Ati facut sapun lichid? Ce retete ati folosit? Aveti vreun tips de impartasit cu noi?

29 thoughts on “DIY – sapun lichid

  1. Vine la fix articolul tau, ca tocmai am constatat ca mi se termina sapunul lichid din bucatarie (in baie folosesc solid). Eu il iau la bidon de 1L, deci ma tine mai mult.
    Si am o bucata de sapun de Marsilia, n-am ulei de cocos, dar o sa caut atunci o reteta cu glicerina ( pe care o am de pe cind mi-am luat-o pe post de balsam de par). Dar nu are consistenta filanta, doar gelatinoasa? Ca pe cind am vrut sa-mi reciclez niste resturi de sapun dupa o reteta dupa capul meu, am renuntat din cauza consistentei finale.

    Like

    1. consistenta e destul de ok, dar depinde de cat de fluid il vrei; al meu initial era ca o sarlota, am mai adaugat apa si a iesit mai fluid…; cred ca secretul e balanta dintre sapunul solid si apa adaugata….

      Like

    1. Multumesc Geta! Nu e cine stie ce realizare, insa si eu am ramas placut suprinsa cand am vazut cum mi-a iesit! Ma asteptam chiar sa se separe apa si sa ramana la fundul recipientului dar nu e cazul! Ma gandesc ca poate liantul e uleiul de cocos? Oricum sigur o sa incerc sa fac din cel solid!

      Like

  2. Am dat de glicerina, am sapunul de Marsilia, am gasit si reteta, deseara sau miine fac si eu. Multumesc de idee! O singura intrebare imi pun: oare cit timp se pastreaza? Ca mi-e frica sa nu se inmulteasca pe acolo oaresce microbi. In general in cosmetice, apa e cea care pune probleme de contaminare microbiana . Tu ai gasit ceva date legate de asta?

    Like

    1. uite ca la asta nu m-am gandit; vezi daca ai background in chimie 🙂 stii la ce sa te gandesti….
      eu l-am pus in sticle de sticla si am inchis dopurile ermetic; ma gandesc ca nu se altereaza daca nu e in contact direct cu aerul, nu? sau ma insel?

      Like

  3. Tine de microbiologie 🙂 In plus am lucrat intr-un laborator de control microbiologic al apei. Apa nu-i sterila si la cosmetice se pun conservatori mai mult pt apa, care-i un mediu de cultura f bun cind e combinata cu diverse. De ex apa mea osmozata e indicat sa n-o folosesc mai mult de 24 ore . Acum acolo o fi si mediu bazic de la sapun, nu stiu cit o tine, de-aia ma intreb . Poate ar fi bine sa tii la frigider ce nu folosesti, daca e inchis ermetic nu cred ca schimba f mult.
    Cred ca eu o sa prepar o cantitate mai mica.
    Altfel cautind idei de retete cu glicerina, am dat peste o reteta in care pui apa, soda caustica si ulei, asa ai direct sapun lichid, ma tenteaza sa o incerc intr-o buna zi.

    Liked by 1 person

  4. Tocmai am facut si eu, multumesc de reteta!. Am folosit reteta ta divizata la 3. Am inlocuit untul de cocos cu cel de shea, ca asta il aveam si are aceeasi consistenta cu cel de cocos. N-am pus chiar o lingura cu virf, ca am pus si niste glicerina, daca tot aveam. Am cautat printre uleiurile esentiale, ca desi am lavanda, nu ma dau in vint dupa miros. Am ales bergamota, restul nu s-ar fi pretat. Astept dimineata sa vad cum a iesit.. Un flacon o sa-l fac cadou (in familie) impreuna cu un sapun solid.

    Liked by 1 person

  5. S-a solidificat foarte tare, cum ziceai si tu. N-ai fi zis dupa cit era de lichid cind l-am fiert. Vine cam greu pe pompa. Eu l-am turnat direct de aseara, nu-l mai scot sa-l diluez, am zis ca asa reduc contaminare microbiana . Bergamota: idee proasta, nu miroase deloc, dar asta nu ma deranjeaza. L-am pus in doua flacoane mici (unul il dau), iar restul il tin la frigider la borcan.
    Pina la urma tot consistenta de care mi-era frica o are: mucilaginos-filanta , dar nu e asa de deranjant fiind in flacon cu pompa.
    Poate ar fi trebui sa reduc sapunul, numai ca ma intreb daca mai spala.

    Like

    1. incearca sa agiti flaconul si eventual adauga niste ulei de masline?
      eu l-am lasat sa se raceasca in oala si apoi am bagat mixerul si adaugat apa de care ziceam in articol; consistenta e ok la mine, dar asta si pentru ca e in flacon cu pompa cum zici si tu; evident ca nu e fix aceiasi ca a sapunului lichid cumparat, insa nu e ceva deranjant;

      Like

  6. Nu mai pot agita, ca le-am umplut pina la refuz 🙂
    Dar cind se consuma putin, o sa adaug apa si o sa agit. Sau o apa florala, ca am una prin frigider pe care ezit sa o arunc, dar n-o folosesc nici de fata, ca e prea veche.
    Oricum, imi place ca am sapun lichid doar cu ce aveam prin casa.

    Like

  7. ce bine suna! O sa incerc si eu, dar cu putin din sapunul facut in casa, care il am. Voi pune si unt de cocos ca am, si tea tree ulei esential ca astea le am.

    O mica remarca de pasi: voi razuiti sapunul….cum? ca eu am o singura razatoare in bucatarie, nu imi vine sa o bag in sapun … Si oala in care ati pus pe foc – e ok? am numai oale de mancare 😀 :D. Ma gandeam sa fac ca si deodorantul de casa, in bain marine, direct in borcanul de sticla…oare merge?

    Cat despre bacterii si contaminare, ph-ul sapunului e destul de mic, pe la 2-3, nu se dezvolta mare branza. Prin diluare cu apa ph-ul creste dar nu mirobolant. Cred ca contaminarea sapunului lichid facut de casa este la fel de mica/mare ca si contaminarea sapunului lichid achizitionat: bacteriile intra pe unde intra.

    Oare pot face si gel de dus? ca fiica mea e la faza cand consuma cantitati incomensurabile, a inceput sa faca dus singura si …nu stiu ce face ea in baie dar va de masurat clar pot sa masor sticla de gel de dus ca se goleste 😀 😀 😀

    Like

    1. sapunul il razuiesti pe partea fina, eu cel putin asa am facut; bine mint, Jumatatea s-a oferit sa ma ajute la partea asta….
      eu am folosit ustensilele de bucatarie – si razatoarea de inox si oala de inox sunt cele pe care le folosesc zi de zi; le-am spalat bine, bine si nu s-a simtit mirosul dupa; eventual spreiaza-le cu otet dupa ce le folosesti….
      trebuie sa fierbi apa in care pui sapunul, deci iti trebuie musai oala
      da si gel de dus se poate, practic e pe acelasi principiu ca si eu m-am gandit sa imi fac…

      Liked by 1 person

      1. ok, las insa pe cand am timp pt un spalat riguros la toate astea 🙂 . Deja ma uit lung si incruntata la pila de calcaie sa razui cu ea sapunul 🙂 si sa salvez razatoarea :)))))

        Like

  8. Si eu m-am gindit la gel dus.

    Eu la fel: am o razatoare f fina pt parmezan, a iesit aproape praf sapunul. Oala in care gatesc si eu, ca Iulia. Pai sapunul e ca detergentul de vase, deci se spala vasele mai bine.

    Hi-hi, o femeie! Pentru o data, eu sunt aia care vine cu cifre exacte 🙂
    Deci, lectie de chimie: pH-ul poate fi intre 0 si 14 : acizii pH mic, bazele pH mare. La mijloc (7) neutru

    Al meu are pH cam 8.5 (am hirtie de pH de cind am inceput sa fac sapunul (ca sa vezi cind e gata, ca scade in timp). Mai aproape de neutru decit de bazic. Chiar si scala de pe cutia de bandelete e impartita in 3: pina la 4: acizi,, 4-9 relativ neutru, 9.5-14 bazic. Daca bagi tea-tree s-ar putea sa nu se simta(ca la mine cu bergamota) si sa fie si antibacterian.
    Mie nu mi-e frica de bacterii, dar zic si eu. Alea care imi populeaza casa banui ca-s bune 🙂 Si oricum se limpezeste de pe miini.

    Like

  9. Completare pe partea de microbiologie, gasita pe internet “Les bactéries pathogènes ou liées à l’écosystème humain se développent le plus souvent dans des milieux neutres ou légèrement alcalins”. Ca si sapunul lichid deci. q.e.d.

    Liked by 1 person

  10. Gel dus ca gel dus, dar eu azi l-am folosit pe post de sampon. Am luat o lingura de sapun, am pus in ea 5 picaturi de tea-tree, n-a facut spuma, mi-am mai pus o lingura. Cind ma spal eu nu fac doua samponari, doar una, asa am facut si azi. Rezultatul n-a fost prea bun, mi s-a parut ca am parul imbicsit si s-a uscat greu. Dar sotul cum a intrat pe usa a remarcat ca am parul fain ( de regula nu remarca prea multe 🙂 Va mai tin la curent cum arata miine si pomiine.

    Liked by 2 people

  11. Wow, ce idee minunata! Felicitari, Iulia! Poate incerc si eu! Si daca tot discutam despre sapun de casa/ gel de dus, nu aveti si vreo sugestie pentru lotiune de corp?
    Eu incerc sa ma obisnuiesc sa imi hidratez pielea si da, sa mai scap si de niste celulita.Dar nu imi plac deloc lotiunile din comert.
    Voi ce folositi?

    Like

    1. Poate ulei de cocos. Eu nu folosesc nimic de multi ani, datorita alergiilor am eliminat pe rand produsele de pe piele, si desi la inceput eram nemultumita, in timp ca pielea mea s-a adaptat si sa aiba grija de ea si reuseste sa produca suficient sebum. Raman extremitatile si mai ales cand usnt agresate de mediul inconjurator (trecerea la sandale, inceputul iernii cu trecerea la ger etc)

      Like

    2. Deci imi dau seama ca nu ti-am raspuns la comentariu… Scuze
      Eu folosesc ulei de floarea soarelui, presat la rece, bio. Folosesc din asta cam de 6 luni de cand am vazut cat de bine ii prieste lui bebe. De fapt am citit inainte de a naste pe net ca asta ar fi cel mai ok pentru pielea bebelusilor si daca e asa de bun pentru ei, inseamna ca e bun si pentru noi, nu? 🙂
      In trecut am mai folosit unt de shea si de cocos. La shea aveam impresia ca imi imbacseste pielea, iar la cocos intra greu in piele. Uleiul de floarea soarelui se si absoarbe imediat, nu lasa pelicula, nu nimic…

      Liked by 1 person

  12. Ha! Chiar zilele trecute mi s-a terminat sapunul lichid facut acum 2 luni si imi era groaza ca daca fac tot reteta mea iar iese gelatinos si cu cheaguri. O sa o incerc pe a ta 🙂
    Mersi!

    Like

    1. Buna Alexandra! Bine ai venit pe blog!
      Sa stii ca si al meu e gelatinos…..si acum ca am deschis a 2-a sticla, vad ca are chegulete mici; ce am mai facut eu – am pus putin otet ca sa sparga structura vascoasa, insa ca sa fiu sincera nu sunt prea bucuroasa de rezultat; il prefer gelatinos…
      tu cum l-ai facut, care e reteta ta?

      Like

      1. Daca ma repet, scuze, ca am incercat sa scriu de pe telefon si cred ca n-a mers.
        Asta voiam sa zic si eu, ca NU otet, degeaba cistiga putin la textura, ca nici nu mai degreseaza deloc. Mai bine gelatinos, ca in flaconul cu pompa aproape nu se mai observa.

        Like

Leave a comment