Bugetul nostru nu este unul complicat, este chiar foarte simplu, cu cateva 4 categorii. Am ajuns la varianta asta dupa ce am trecut prin mai multe variatiuni, complicate si complexe, cu multe sub-categorii, ba chiar am incercat si sistemul cu plicuri, care la noi nu a mers. Am ramas la varianta asta simpla, care nu este nici consumatoare de timp si de energie. Ba mai mult, avand varianta asta simplificata, ne tinem de el, pentru ca practic nu avem motive sa nu o facem. E ca la meniul saptamanal as putea spune chiar. Stim care ne sunt veniturile, pentru ca sunt cam aceleasi in fiecare luna, stim care ne sunt cheltuielile fixe si mai ales stim care ne sunt ne anticipam necesitatile. Avem si un mic buffer, din simplul motiv ca frustrarile nu fac parte din filosofia nostra de viata.
Asadar, principalele categorii ale bugetului nostru sunt urmatoarele:
- Cheltuielile recurente lunare.
- rata pentru ipoteca
- lumina&gaz
- Internet
- asigurarile (de viata, de sanatate, de masina).
Toate cele de mai sus sunt usor de identificat dupa 1-2 luni. Sunt bani pe care in orice ipostaza, si cu buget si fara, trebuie sa ii ai pentru ca trebuie sa ii scoti din buzunar.
- Cheltuieli generale lunare
-
- cheltuielile alocate mancarii
- cheltuielile diverse planificate (ex. bilete de avion, vopseaua efect tabla de scris pentru peretele din bucatarie sau ghetele de iarna)
- cheltuielile alocate distractiei (ex. Zoo, mers la restaurant, iesit cu prietenii, carti etc)
- buffer-ul de care vorbeam mai sus.
Aceasta categorie nu e sub nicio forma organica, adica nu o extindem in functie de cheltuielile planificate in luna respectiva. Din contra, încercam sa planificam cheltuielile in functie de suma alocata acestui punct. Spre exemplu, sa zicem ca alocam 300 de euro (sau orice alta moneda) cheltuielilor diverse planificate si vreau sa cumpar un slowcooker care costa 150 de euro. In respectiva luna vor ramane doar 150 care pot fi directionati catre alte achizitii. Daca sa zicem ca intentionam sa achizitionam un lucru care costa 500, split-uim suma respectiva in 2-3 luni pana strangem toti banii necesari. Cu alte cuvinte, nu ne intindem mai mult decat ne e plapuma. La forma concisa si extrem de simpla a acestei sectiuni am ajuns dupa ce am pus pe hartie TOATE cheltuielile, timp de aprox 6 luni. In momentul in care am inceput sa identificam pattern-uri am decis sa mergem pe varianta asta si, foarte important, sa alocam suma corecta. Pentru realizarea asta tot creditul il acord Jumatatii.
- Fondul pentru cheltuielile trimestriale si anuale:
- apa (singura cheltuiala trimestriala)
- impozitul pe casa
- impozitul pe masina
- asigurarea de casa,
- fondul de vacanta.
La aceasta categorie nu sunt multe de adaugat. pur si simplu am insumat toate cheltuielile fixe de peste an si le-am impartit la 12 luni, suma rezultata fiind trecuta in fiecare luna intr-un cont de economii creat in acest sens. Noi preferam formula asta, desi pentru unele dintre cheltuielile anuale, gen asigurarea de casa, le-am putea acoperi imediat fara dureri de cap.
- Economii si investitii:
- planurile de pensii
- investitiile lunare via Degiro (am facut pasul de cateva luni si voi scrie in curand si despre asta)
- contul la vedere pentru ceea ce este cunoscut ca si fond de rezerva.
Asadar, cum ziceam si la inceput, doar 4 categorii, clare ca lumina zilei si care pot fi utilizate de oricine, indiferent de venit.
Voi cum va alcatuiti bugetul?
Ce imi place cum ai grupat bugetul!
Si ce buna ideea e de a pune facturile rare dar sigure (impozitele) impreuna si esalonat lunar! noi in luna cand ne vine impozitul anual taiem din distractie si buffer….e drept ca nici nu e mare, dar totusi.
Abia astept sa ne scrii despre Degiro si ce ai achizitionat!
LikeLike
da, idea sumei alocate facturilor anuale e a Jumatatii….. nu-mi apartine deci :);
o sa scriu si despre investitiile facute, doar sa imi fac timp…
LikeLike
Noi nu avem buget, doar tinem cheltuielile. Dar e fain la voi cu doar 4 categorii, ca noi avem o gramada.
Impozitul l-am mensualizat, cel pe venit era deja de cativa ani, dar pt casa ne venea in noiembrie, asa ca de anul trecut platim lunar cate putin si nu dintr-o data in noiembrie. Pe de alta parte, sotul are teoria ca mai bine tinem noi banii decat statul, asa ca n-am marit rata desi impozitul pe venit a crescut.
La voi se plateste impozitul pe masina? Aici nu. Iar pe casa platiti doar taxa funciară pt ca sunteti proprietari? La voi nu este taxa locala?
Fara legatura cu subiectul: tocmai am castigat 5mii , ca am invatat de la tine, Iulia, sa (mai) negociez 🙂 Mersi 🙂
LikeLike
Super! Ce ma bucur pt cei 5000!!!!
Noi platim impozit pe masina ca nu avem autostrazi care se platesc ca la voi 🙂 Si imp asta depinde mult de tipul masinii, pe benzina, motorina sau electrica, de cati cp are etc….
pt casa, taxa locala e inclusa in impozit, de aia sunt diferente enorme intre case similare (acelasi an de constructie, aceleasi materiale, acelasi nr de mp patrati) dar aflate in zone/sate diferite….. si aici tine si de regiune, niv de impozitare difera in Brx, de Reg Flamanda sau cea Walona 🙂
LikeLiked by 1 person