Diverse

Tu, catre ce tip de independenta financiara aspiri?

Se pare ca exista mai multe tipuri de independenta financiara. Sincera sa fiu, habar nu aveam de asta, insa articolul asta  le enumera si descrie succint pe toate, adica vreo 5!!!! Ba mai mult, pe platforma reddit pe care am mentionat-o si eu in articolul despre blogurile si resursele de informare folosite, se pare ca sunt comunitati create in functie de tipul de independenta financiara la care se viseaza aspira!

Mi se pare foarte interesant tot fenomenul asta care a luat amploare in special in State.  Conceptul are din ce in ce mai multi entuziasti, dintre care majoritatea are sub 30 de ani! Nu stiu daca este vreo moda hipstereasca, timpul ne va spune cu siguranta asta, cert este ca au aparut si o multime de bloguri pe tema economisirii si investitiilor in perspectiva unei retrageri cat mai timpurii din viata activa. Nu se mai vorbeste despre cariere stralucitoare in corporatii, cum se vorbea cand am intrat eu in campul muncii acum niste ani, ci despre modalitati de a iesi din campul muncii cat mai repede posibil. Ceea ce nu-i deloc rau pana la urma… Insa nu de putine ori ma intreb care sunt factorii care au dus la sghimbarea asta de paradigma. Daca as mai face un doctorat, cred ca asta ar fi subiectul pe care as alege sa-l studiez :).

Revenind la intrebarea din titlu, cred ca pentru mine si familia mea tipul de independenta financiara la care aspiram este de tipul fatFIRE. Mai pe romaneste, ne dorim sa nu mai trebuiasca sa muncim, decat daca vrem, si evident, daca alegem sa muncim, sa ne permitem luxul sa facem exclusiv ceea ce ne place. Insa, pana ne atingem telul, vrem sa avem o viata relaxata si comoda care sa nu stea zi de zi sub imperiul frugalitatii excesive. Adica vrem sa traim si experimentam in momentul prezent, nu doar sa economisim cu gandul ca vom cheltui banii economisiti intr-un viitor incert….

Acum e randul vostru… Voi, catre ce tip de independenta financiara aspirati?

Advertisements

6 thoughts on “Tu, catre ce tip de independenta financiara aspiri?

 1. Deci nici eu nu stiam de 5 :))).
  Din alea 5 ale tale, cel mai aproape de mintea mea e coastFIRE.
  Daca la inceput visam sa traiesc din chirii (atata imi era limita mintala), apoi prin educatie visul a devenit sa am venituri pasive din cat mai diverse surse sa acopere cheltuielile lunare care imi sunt…mici!! – atat de mici ca mi-am dat seama ca ajunge sa termin ipoteca asta si sa inchiriez si eu sa plec cu sorcova..

  Apoi cand mi-am construit o baza mi-am dat seama ca ceea ce duceam cu ardoare lipsa e asa usor de atins in doar 2-3 ani: incredere ca daca maine arde apai eu nu mor de foame. Si asta a fost nevoia initiala dar neinteleasa de mine- deja nu mai vad coastFIRE ca un scop, am acoperit nevoia.

  In rest, ce pot sa zic, varsta de pensionare creste. Deja e la 67 aici. Garantat la fiecare 10 ani va fi incrementata, dar nu ma vad la 70 ani la interviuri dar ma vad ca si cei 2 oameni intalniti astazi – am cunoscut o super business woman de 80 ani!

  Like

  1. cheltuielile recurente mici sunt cheia in toata povestea asta; tot citind despre investitii si fond de urgenta, ne-am dat seama ca veniturile dintr-o luna ar acoperi lejer cam 3 luni de cheltuieli recurente lunare…

   Like

  1. La rece privind, o independenta financiara se construieste in 10-25 ani, totul depinde de eforturi si nevoi. E personal. Realmente si am inceput tarziu (abia pe la 35 ani – acum am 40), chiar daca nevoile noastre sunt modeste. Dar asta nu inseamna ca las garda jos – ne uitam cu drag ca intr-un an avem in contul de economii cash un pic peste 20% din venit fara sa luam in calcul contul fetei, investitiil, pensii, cursuri etc. si mai ales fara sa afectam prezentul (2 concedii grase si 5-6 city break-uri si o canapea noua zic ca e un prezent minunat !! ). La viteza asta (ii zic viteza de croaziera pt ca ne simtim confortabil cu ea) am ajunge in 15-20 ani.

   Dar daca facem mai mult?

   Liked by 1 person

   1. Elena eu zic ca faza cu batraneatea e mai mult o scuza, decat un motiv… In cartea amintita de mine autorii dau exemple de oameni care incep sa investeasca aceiasi suma de bani la 25, la 35 sau la 50 de ani. Evident pana la 65 de ani sumele stransa difera, insa chiar si daca incepi la 50, la 65 tot ai ceva, care e mult mai mult decat nimic, zic eu 🙂

    Liked by 1 person

 2. CoastFIRE suna bine si in acelasi timp si realist pentru mine. Nu stiu insa cat voi fi dispus sa renunt la cariera pentru a face ce vrei. Ce-i drept mai trebuie sa reduc cheltuielile, sa achit ipoteca si abia apoi sa fac pasi mari in acc directie

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s