Diverse

3 retete dulci, fara zahar

Scriu mai jos trei retete de “ceva dulce” care nu necesita zahar si care sunt cat se poate de sanatoase. Sunt retele pe care le fac in bucla pentru sufletelul meu de nici 2 ani, insa se potrivesc pentru orice varsta daca se doreste diminuarea sau chiar renuntarea la zahar. Timpul de preparare este foarte scurt, iar ingredientele sunt sanatoase si deloc costisitoare.

Biscuiti dulci cu fulgi de ovaz

Este rontaiala preferata in citytripuri si nu doar de pustiul meu, ci si de noi. Iar inafara de faptul ca sunt super sanatosi, sunt si hranitori. Au un mic defect insa, se pot manca toti pe nesimtite :)…

Ingrediente:

4 banane bine copate

2 cani de fulgi de ovaz

2 linguri ulei de cocos (topit)

I praf de scortisoara

1 pastaie de vanilie (interiorul)

½  cana de apa

Preparare:

Se mixeaza bananele, dupa care se adauga toate celelalte ingrediente si apa. Se amesteca cu o lingura si se lasa cca 5 minute, cat fulgii de ovaz sa absoarba din apa. Se ia cu o lingura mare, din compozitia rezultata, si se aseaza intr-o tava. Din cantitatile astea ar trebui sa iasa cca 10-12 biscuiti mari. Se dau la cuptor la 170 grade cca 25-30 de minute, pana incep sa devina aurii.

Dupa ce se racesc eu ii transfer intr-o cutie de tabla si rezista cam o saptamana.

Tarta de rubarba (sau alt fruc ne-zemos)

Tarta asta am mancat-o pentru prima data la o prietena. Era preparata cu zahar, insa eu am revisitat-o :). Asa o pot da si sufletelului meu fara nicio grija.

Ingrediente

Pt aluat:

115 gr de faina (de care vreti si aveti, eu personal folosesc o combinatie de 50% faina integrala si 50% faina asa zis de patiserie)

30 gr unt

10 linguri de apa rece (eu adaug in pahar 1-2 cuburi de gheata)

Intr-un bol se amesteca toate ingredientele pana devin un aluat care nu se lipeste de maini. Il pun intr-un bol de sticla cu capac si il las la frigider pana se incalzeste cuptorul si pregatesc umplutura.

Pt. umplutura:

3-4 fire de rubarba (sau 2 mere sau pentru ca incepe sezonul 3-4 caise/piersici)

2 oua

100 ml smantana lichida

20-25 curmale fara samburi (eu le pun in apa foarte fierbinte pt. cca 10 minute, cat sa pot inlatura cu usurinta samburele si coaja). In loc de curmale eu am mai folosit si sirop de artar sau de agave.

O pastaie de vanilie (interiorul)

Coaja de la o lamaie (rasa)

Preparare

Intr-un blender se pun curmalele cu o parte din apa in care au stat la inmuiat si se mixeaza pana obtinem o pasta.

Se taie in feliute subtiri rubarba (sau fructul ales).

Amestecam intr-un bol pasta de curmale cu smantana lichida, ouale batute bine, vanilia si coaja de lamaie.

Intindem aluatul intr-o forma de tarta, asezam feliutele de rubarba si pe deasupra punem amestecul lichid. Bagam la cuptor la 180 de grade pt cca 40 de minute sau pana vedem ca amestecul s-a inchegat si are o culoare aurie.

Budinca de mei

In general nu prea sunt fan mei, din cauza after-taste-ului usor amarui. Puiul nu pare insa deranjat de acest amanunt si cere o portie in plus de fiecare data. Reteta asta necesita putina organizare, in sensul ca meiul trebuie spalat si pus la inmuiat cu o seara inainte, insa merita pe deplin, zic eu, cele 5 minute cat dureaza efectiv procedura cu pricina.

Ingrediente

1 cana de mei

2 cani de lapte (pentru un plus de exotism se poate incerca si cu lapte de cocos)

20-25 curmale fara samburi (eu le pun in apa foarte fierbinte pt. cca 10 minute, cat sa pot inlatura cu usurinta samburele si coaja)

Un pumn de nuci (sau migdale) maruntite marunt sau chiar macinate

O pastaie de vanilie (interiorul)

Coaja de la o lamaie (rasa)

Preparare

Se prepara o mamaliga din laptele si meiul pus la inmuiat de cu seara si spalat foarte bine in cateva ape. Un pic de atentie e necesara aici, intrucat trebuie amestecat incontinuu, pentru ca meiul sa nu se prinda de fundul oalei. Cand meiul e fiert, inlaturam oala de pe foc si il lasam sa se racoreasca.

Prepar pasta de curmale ca la reteta de mai sus si o amestec cu toate celelate ingrediente, inclusiv mamaliga de mei.

Amestecul rezultat il transfer intr-un vas de yena si il dau la cuptor, la 170 de grade, pt cca 20-25 de minute. O data budinca gata, o las sa se raceasca si o tai felii.

O servesc fie simpla, fie cu coacaze rosii sau zmeura proaspata.

 

Va doresc spor la “dulcegarit” si va invit sa imi spuneti impresiile voastre sau chiar sa sheruiti cu mine alte retete la fel de simple si sanatoase!

Advertisements

8 thoughts on “3 retete dulci, fara zahar

    1. Biscuitii astia sunt intr-adevar spectaculos de gustosi si usor de facut; cred ca sunt facuti de orice mama care a inceput diversificarea ☺; ce variatiuni pe tema mai stii?

      Like

  1. Nu stiam ca ai mai scris 🙂 Fain ca te-ai reapucat.
    O sa incerc biscuitii. Sper ca nu se simt bananele
    Tarta de rubarba o ador, dar nu-mi plac curmalele. Noi am scazut mult cantitatea de zahar.
    Altfel de vreo luna mai pun xilitol in loc de zahar, l-am cumparat dintr-un magazin bio. Cica remineralizeaza dintii si are indice glicemic scazut. Dar am citit si de rau de el, asa ca il termin pe asta si nu mai iau altul.

    Like

    1. dap noi am cam eliminat zaharul din alimentatie; nu vreau sa fiu mai catolica decat decat Papa insa pana acum ne-a iesit 🙂
      sa stii ca, curmalele nu se simt deloc in niciuna dintre rete, se simte doar dulceata lor…..

      da mai scriu, mai rar decat as vrea insa 🙂 am o lista lunga tare cu chestii despre care sa scriu, timp sa gasesc, cum acasa nu se pune problema sa stau pe net, iar la serviciu sunt cam aglomerata 🙂

      Like

  2. Faceam o prajitura super buna indulcita doar cu curmale, dar avea mult cacao si imi lua prea mult timp.
    Apoi m-am gandit ca daca iau zahar nerafinat, o fi la fel ca si curmalele. Sau aproape.
    Mie dulciurile cumparate, acum mi se par prea dulci. Deci le prefer pe ale mele 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s