Diverse

Si daca am petrece mai mult timp offline?

In ultimile 5-6 saptamani am stat offline mai mult decat am facut-o de cand am access nelimitat la Internet. Daca inainte ma gandeam ca nu se poate sa nu deschid macar 5 minute Pinterestul si sa nu ma uit dupa vreo reteta, sau sa vad ce s-a mai discutat pe grupurile de FB unde am subscris, sau sa mai caut detalii despre vreo chestie auzita de pe la colegi sau sa citesc vreun articol pe vreun blog si evident sa comentez, acum sunt mult mai relaxata si ma pot lipsi cu usurinta de a fi prezenta online. Nu am fost si nu sunt vreo dependenta de Internet sau tv. Le-am folosit intoteauna in limite normale, in general seara, dupa cina sau in weekend, de multe ori ca metoda de relaxare. Insa adesea m-am lasat luata de val si m-am trezit ca au trecut mult mai multe minute decat imi propusesem initial sa navighez pe Internet sau sa ma uit la tv.

Cum s-a intamplat cu multe lucruri care s-au dovedit bune in viata mea, placerea asta de a nu mai sta conectata a venit oarecum fortat si de nevoie.

Fiind intre schimbari de domiciliu, contracte si furnizori, in plina vacanta, in luni in care deobicei efectivele de prin companii sunt reduse considerabil, conectarea la pretiosul Internet a durat incredibil de mult. La inceput m-a deranjat enorm, pentru ca nu vedeam cum o sa supravietuiesc fara, insa dupa primul weekend fara net si tv am redescoperit ce inseamna zilele lungi dupa care tanjeam in sinea mea si de care aveam parte din plin in copilarie.

Si nu zic vorbe mari aici. In saptamanile astea, am petrecut enorm de mult timp in gradina, de intram in casa seara tarziu de tot ca sa mergem direct la culcare si am vorbit multe si nevrute si facut tone de planuri cu Jumatea mai buna. Sambata a devenit brusc mai lunga si am avut timp de petrecut pe indelete si cu mine insami (alergand pe coclaurii de pe langa casa), si in bucatarie, si cu Mon petit bout de chou adoré si cu Jumatatea mai buna. Si toate astea fara sa fac eforturi deosebite, fara sa stau cu ochii pe ceas si fara sa ma intreb nedumerita seara la ora 18.00 cand a trecut timpul. Am utilizat pretioasele ore avute la dispozitie de oricare dintre noi, simplu si la adevarata valoare. Nu am mai asteptat sa se termine nu stiu ce emisiune despre gradinarit sau nu stiu ce documentar despre cel de al doilea razboi mondial ca sa ma apuc de trebaluit prin bucatarie, nu am mai butonat sa vad un nou episod din House Hunting sau sa caut poze inspirationale cu design nordic pe Instagram, nu am mai facut nimic din toate astea… Timpul a fost dintr-odata acolo si la indemana sa il folosesc cum vreau eu si sa ii dau adevarata valoare pe care o are… Bine, o sa spuneti, dar asta puteai face si inainte ca nu te obliga nimeni sa stai pe net. Insa, cumva, atunci cand te obisnuiesti cu ceva, devine neasteptat de natural sa folosesti acel ceva, e o a doua natura si nici nu iti mai poti imagina cum ar fi viata fara.

Am reusit chiar sa ma lipsesc si de net-ul de pe telefon, de asemenea oarecum fortat intrucat semnal suficient pentru surfat am doar in unele parti ale casei si doar daca stau in picioare langa geam :). Nu-i neaparat pozitia mea ideala de a sta si petrece timpul pe net, asa ca am pus confortul fizic, inaintea celui intelectual si am zis pas.

Perioada asta de detox a fost binevenita. Cand totul a revenit la normal, sau ma rog ce considera majoritatea a fi nomal, am incercat sa ne pastram noile bune deprinderi abia invatate. Televizorul e deschis extrem de rar, pentru a vedea pe ecran mare vreun film luat de la colegi, iar Internet-ul este folosit cu parcimonie. Am facut chiar un pact cu Jumatatea mai buna si dupa cina nu mai stam cu nasurile in telefon sau tableta citind diverse, ci il petrecem discutand, stand relaxati pe canapea.

Credeti-ma pe cuvant cand va spun ca viata dupa birou e faina fara Internet. E fain cand nu mai trebuie sa ai atentie distributiva, sa si vorbesti si sa si butonezi concomitent, si investesti cu toata atentia ta omul care vorbeste langa tine… E tare fain cand in loc sa stai cu nasul intr-un ecran, iti poti intide gatul dupa norii pufosi sau stelele de pe cer…E tare fain cand ai fost de ambele parti ale baricadei, cand ai experimentat ambele stari si cand poti decide cu inima deschisa sa nu iti mai lasi timpul furat de online.

Dupa ce cititi articolul asta 🙂 va invit si pe voi la un exercitiu, sa stai offline cel putin o zi, si apoi sa reveniti aici sa impartasiti experienta noastra.

14 thoughts on “Si daca am petrece mai mult timp offline?

  1. Si eu am inceput mai demult sa stau offline, n-am mai postat nici pe blog,pe telefon n-am instalat net si nu-l folosesc decit pt. strictul necesar, ma simt in largul meu si am timp sa fac si alte lucruri care imi fac placere.

    Like

    1. eu folosesc pauzele de la job ca sa scriu pe blog; daca postez o data pe saptamana pentru mine e mai mult decat ok; de mai multe posturi oricum nu am timp….
      cum ziceam, pt mine a fost revelatoriu….azi dim spre ex mi-am baut cafeaua cuibarita in brate la Jumatate :), in alte dimineti eram amandoi cu ochii tinta pe burtiera de la CNN 🙂

      Liked by 3 people

  2. Hmm…atat timp cat iti place sa pierzi timpul pe internet, nu vad de ce ai renunta la asta. Mie una imi place, recunosc, asa ca inca n-a venit momentul pentru un astfel de exercitiu. Poate mai tarziu n-o sa-i spun “nu”. Desi in cursul saptamanii stau in fata laptopului cam 12 ore pe zi, cu mici pauze, desigur, in weekend incerc sa fac si altceva, sa ies afara, sa ma uit la seriale, sa dorm mai mult. 🙂

    Like

    1. Ti-am citit comentariul de dimineata in tren si m-am tot gandit dupa aia de ce stau eu pe net:)? Si concluzia a fost ca stau din necesitate – ca am nevoie ba de o informatie, ba caut o idee etc, insa nu stau din placere.
      Insa daca iti face placere, atunci binenteles ca nu are niciun rost sa reduci statul in imparatia Netului.

      Like

  3. By the way, vrei sa te invit in grupul mustaciosilor? 😀 😀 )

    In vacante fac si eu asa. Se descarca telefonul si nici nu il mai bag in seama. Am scos fb de pe telefon, pinterest doar pe wifi folosesc, dar hartile si wassupul imi sunt utile.
    La birou insa sunt legata, dependenta!!. Si in ultimile luni sunt din ce in ce mai legata, pentru ca pastrez legaturi doar pe internet (skype, mailuri, facebook) si ce vand vand tot pe net. Practic tot venitul meu e legat de… www. !!

    Like

    1. La birou si eu sunt legata; ca si la mine venitul depinde de net; ba mai mult, culmea ironiei, parte din job e sa fac site-urile cat mai user friendly :)))))) ; si la mine de vandut tot pe net, chiar maine dim voi da niste sommiere…dar nu despre net-ul la job e vorba sau de actiuni punctuale, ci de pierdutul timpului aiurea, ca atunci cand dupa ce urci pozele cu ce ai de vandut pe grup, mai arunci un ochi sa vezi ce s-a mai discutat si pe alte grupuri….
      si da, da-mi add in grupul mustaciosiolor; de fapt datorita tie (sau din cauza ta mai degraba :))) ) si grupurilor in care m-ai tot adaugat mi-am re-activat contul de FB ca a stat nefolosit de mai bine de 5 ani cred….

      Like

  4. Tare fain articol.
    Daca mai apare un comentariu asemanator, e ca scriu de pe telefon, care o ia razna tot timpul.
    Noi aveam acum citiva ani lunea si joia zile fara ecran… Pacat ca am renuntat de la o vreme.
    Tv nu aprind ,doar sotul si copiii, Dar ma las furata de internet ca ba trebuie sa vad una ba alta, ba sa ma uit si la asta… Si așa se scurge timpul . Pina anul trecut am rezistat fara smartfone, dar cind il ai, il folosesti 😦
    Pe de alta parte in august am fost anunţată pe mail ca am luat un concurs pentru o slujba. Pina anul trecut nici nu-mi citeam mailurile in vacanţă. Acum am avut termen de o săptămînă sa ma înscriu. Asa ca la munte, in Apuseni, eu completam dosare de pe telefon. Ma
    gandeam ca unde voi lucra nu se pune mare preţ pe oameni, daca ii anunta in luna august, in vacanta, apoi le da termen de o saptamina ca sa confirme.
    De multe ori uit telefonul cand plec de acasa, inca n-am abonament cu internet la el. Altădată il las deliberat daca ies cu prietenii, la spectacole, la restaurant sau in plimbari.
    Cred ca o sa iti accept provocarea si o sa incerc sa stau offline in we asta.

    Liked by 2 people

  5. Vin la raport. Eu nu stiu sa ma limitez. Cred ca in fond am un comportament f adictiv. Asa ca simbata duminica n-am descis calculatorul si am stins telefonul. M-am simtit mai libera.Si mi-a dat ideea sa facem duminica zi fara telefon si calculator. E greu cu copiii mai mari, dar tin tare,si un semisucces e mai bun decit deloc.
    Daaar in ziua de azi nu-i usor sa eviti ecranele. Calculatorul mi l-a folosit fata mica, era in cautare de pisici…De 2 ani vrea pisica, a reusit sa ne convinga Simbata am luat pisica 🙂
    La mag bio, proprietara mi-a aratat pe telefon imagini filmate de la o nunta in familie. Nu m-am uitat nici la meteo, nici n-am cautat programare la restaurant, nici comanda de legume la ferma n-am facut-o. Nu m-am apucat nici sa fac albumul foto , ca si ala tot pe internet e.
    Iti multumesc pentru articol, m-a facut sa trec la actiune: de acum o sa inchid totul in we, iar duminica o sa pun si mai tare piciorul in prag pentru zi fara calculator-telefon-zapat tv.

    Liked by 2 people

    1. ce ma bucur….noi sambata am avut chiar timp de un Date late Night, evident dupa ce am bagat Mon Petit bout de chou adoré la culcare 🙂 iar ieri, oh ieri am avut o super zi relaxanta, zi de care nu am mai avut de muuuuuuult, am si dormit la pranz 🙂
      sa va bucurati de pisica 🙂 ce rasa e? e puiut?

      Liked by 2 people

  6. Da, e puiut si n-am vrut de rasa, ca sunt cam degenerate. E asa de cumintica si draguta, incit ne-a fermecat pe toti. Stam toata ziua si ne extaziem, iar sotul care era cel mai impotriva, parca se ocupa cel mai mult de bunastarea ei. Spre indignarea mea, i-a dat carne cumparata doar pt noi si o lasa sa faca ture de viteza pe canapeaua de piele 🙂

    Liked by 1 person

Leave a comment