Frugalitate · In mod frugal · Viata simpla

In mod frugal: cosmeticele naturale

Idea acestui articol mi-a venit citind postul scris de “o femeie”. Am zis ca in loc sa ma lungesc intr-un coment care ar si fi deraiat de la subiectul postarii, mai bine ma apuc sa scriu ce am de zis la mine pe blog.

Imi dau seama, asa cum zice si ElenaFr in comentarii, ca de-a lungul timpului am trecut prin diverse faze. Ceea ce e perfect normal de altfel. Trecerea de la o faza la alta se numeste viata, evolutie, si e logic sa vrem sa devenim cu timpul o versiune si mai buna a noua insine. Am trecut de la faza in care imi doream creme scumpe si nu le puteam avea, si prin urmare imi cumparam unele ieftine cu rezultate pe masura, faza in care mi le-am permis si prin urmare aveam cate o crema pentru fiecare particica a corpului si faza cand desi mi le permiteam, nu ma mai interesau :). Acum sunt intr-o prelungire a ultimei faze, mai precis acea in care aleg “sa nu pun pe piele, ceea ce nu pot baga in gura”. Oricat de “curata” ar parea o crema nu ma vad bagand degetul in ea si gustand-o :). Nu am nicio retinere in schimb sa fac asta cu uleiurile vegetale presate la rece, cu galbenusul de ou sau cu zatul de cafea care nu lipsesc din arsenalul meu de infrumusetare.

Prin urmare, am renuntat la cremele din borcanasele frumos colorate si am redus cat am putut de mult utilizarea cosmeticelor, inlocuindu-le acolo unde am simtit ca nu ma pot dispensa de ele cu unele 100% naturale. De cand sunt pe calea simplitatii si frugalitatii am mai pacatuit cumparand produse de duzina de la Yves Rocher, atragandu-ma nu doar ambalajele frumos colorate, insa si preturile, mai ales in timpul promotiilor. Am vreo 6 luni de cand rezist eroic si nu am mai fac nicio comanda de la ei, insa si asa tot mai am sampon pentru vreo 3-4 luni :).

Acestea sunt principalele aspecte care pot fi imbunatatite – utilizarea samponului si a gelului de dus. Insa cum nu sunt perfecta, le trec la categoria “work in progress”. De altfel toate schimbarile astea le-am facut de-a lungul timpului cu pasi mici si nu in salturi. Salturile nu mi se potrivesc si consider ca nici nu sunt benefice pe termen lung. Arderea etapelor e periculoasa si schimbarea nu poate fi de durata.

Astfel, mi-am propus ca dupa ce termin ceea ce am pe stoc deja, sa dau o sansa sapunului solid, mai exact sapunului de Alep, pe care sa il folosesc si pentru corp si pentru par. Sunt tare curioasa de rezultate si mai ales cat de repede sau daca ma voi obisnui cu el. Voi face trecerea gradual, pentru a vedea daca mi se potriveste si in caz de esec sa am o varianta de “back-up” si sa nu ma trezesc cu un par imbacsit.

Dar sa trec in revista care sunt produsele naturale pe care le folosesc momentan, poate mai inspir si pe alte doamne si domnisoare. Vreau sa mentionez ca majoritatea solutiilor naturale si frugale prezentate mai jos le-am folosit de-a lungul timpului concomitent cu cosmeticele pline de chimicale. Pe parcurs, pe masura ce am inteles ca toate cremele si cremutele nu imi aduc niciun plus, ci din contra fac mai mult rau, am renuntat la ele si am ales sa folosesc in continuare doar solutiile naturale.

Pentru fata folosesc ulei de macese, care se preateaza excelent tenului meu mixt cu tendinte de uscare iarna si de ingrasare vara. De-a lungul timpului, am experimentat diverse alte uleiuri si unturi, insa toate au avut rezultate indoielnice pentru tenul meu. Spre exemplu, uleiul de masline sau cel de cocos, oricat de sanatoase ar fi, mi-au infundat porii, utilizarea acestuia pe o perioada lunga de timp culminand cu un ten imbacsit si cu aparitia punctelor negre. Am ramas asadar fidela uleiului de macese si de vreo 3 ani e singurul ulei cu care imi hidratez tenul.

Pentru curatare folosesc zatul de cafea si cand chiar am chef (sau mai degraba timp:) ) de un ritual de infrumusetare complet, imi fac o infuzie de abur cu ceai de galbenele si aplic o masca cu argila. Recomand din inima argila pudra de la Aslavital. Pentru mine e o adevarata comoara, dupa o astfel de masca tenul fiind foarte luminos si parca respira sanatate.

Pentru par folosesc deocamdata sampon. Cum ziceam mai sus intentionez sa trec la utilizarea de sampon solid. Din cate am citit s-ar parea ca sapunul de Alep ar avea rezultate uimitoare, insa asta odata ce te obisnuiesti cu mirosul. Deocamdata nu am nicio parere pentru ca nu am folosit. Cum o sa il folosesc, o sa revin cu pareri. Ca balsam folosesc otet amestecat cu apa si din cand in cand (bine in ultimul timp tot mai rar, dar mi-am promis sa remediez aspectul asta) o masca pe baza de galbenus de ou amestecat cu ulei de masline.

uPentru dusul zilnic folosesc deocamdata gel de dus. Nu sunt deloc multumita intrucat combinatia dintre componentele gelului, apa extrem de dura si pielea mea cu tendinte de uscare din perioada asta a vietii mele imi creaza o stare de discomfort. Cum ziceam, intentionez sa il inlocuiesc cu sapunul solid. Pentru inceput voi folsi sapunurile home-made primite cadou de la “o femeie”, iar dupa consumul lor voi achizitiona sapun de Alep.

Pentru pealingul ocazional folosesc zatul de cafea amestecat cu ulei de masline, iar pentru a hidrata pielea folosesc prin alternare, fie ulei de cocos, fie ulei de seminte de floarea soarelui. Pentru calcaie bai fierbinti cu sare, piatra ponce si ulei de cocos.

Mai folosesc piatra de alaun in loc de antiperspirant, si contrar marketingului denigrator care a inceput subit de cateva luni la adresa produsului astuia, eu am incredere in el, mult mai multa decat as avea in orice antiperspirant de pe piata.

Pasta de dinti e prin alternanata fie Weleda, fie Urtekram si ma inteleg de minune cu ele.

E randul vostru acum… Ce folositi si cand? Cosmetice chimicalizate sau naturale? Si tare mi-ar placea sa stiu si de ce ati optat pentru un anumit produs.

14 thoughts on “In mod frugal: cosmeticele naturale

  1. Super interesante toate astea! De unde iti cumperi argila si uleiul de macese?
    Sa imi zici cum te impaci cu sapunul – am si eu acasa, pt colocatari.

    Eu pornisem articolul meu in ideea importantei de citit ingredientele atent, inainte de a cumpara!! (sunt banii nostri, musai sa stim pe ce ii dam, vorba Elenei – daca contine 90% apa, apai aia e o apa scumpa? ) pentru toate produsele consumate. Nu mai suntem la varsta lui 20de ani cand eram pe “las-o ma ca merge’asa”: astazi avem si intelegerea si rabdarea cititului inteligent si vedem si efectele secundare ale dezinteresului.

    Like

    1. argila de la aslavital, din Romania; cand ne vedem aminteste-mi sa iti aduc; ulei de macese de la magazinele bio; e in sticle micute de la Pranarom; dar cum folosesti cateva picaturi o sticla te tine binisor; e scumput, cam 12 euro, dar isi merita banii pe deplin…

      e f important sa citim etichetele, insa eu nu o prea fac din simplul motiv ca nu le inteleg si ar tb sa merg cu compediul de chimie dupa mine asa ca solutia mai simpla e sa renunt la ele…

      Like

  2. Nu stiu cum e sapunul alep, dar eu folosesc sapun solid pt par, am ceva de la lush. Costa mult, tine mult, si e ok, lasa parul curat, face spuma bine, clar e mai putin produs decat in sampon normal
    Eu folosesc si naturale si de cumparat. Putin si bun. Astea naturale nu au mereu acelasi rezultat ca celelalte, uleiurile ma ajuta cand am tenul uscat de frig, dar doar sunt emoliente pe pielea mea, nu o si hidrateaza, pt hidratare folosesc avene
    Piatra de alaun am incercat, nu e pt agitata de mine, put, deci deodorant normal
    Oricum, si eu tind sa limitez cat pot chimicalele, dar unde alternativa naturala nu ma satisface, ma chimizez 😁

    Like

    1. buna idee cu Lush.. stiu ca au produse scumpe, insa cum zici si tu daca te si tine mult atunci se merita; incerc sapunul de Alep, vad cum e si o sa scriu aici impresii; si de tinut minte de alternativa Lush in caz ca cel de Alep nu ma satisface 🙂

      Like

  3. Mare drepate ai, Iulia cu fazele prin care trecem. Exact asa si eu, acum ani de zile imi luam creme Dior fara sa citesc etichetele. Insa in faza in care sunt acum , cosider marca Lush tot chimica, dar bine “ambalata” .
    Ulei de macese si pentru mine, e scump dar ma tine aproape un an (la frigider). Il comand de la o farmacista care se ocupa cu uleiurile cosmetice.
    Pentru dus ori apa ori sapun facut de mine. Sapunul de alep l-am folosit acum ani de zile pentru corp , nu-mi placea la el ca nu se usca intre doua folosiri si avea vesnic un spect umed verzui (l-am folosit pe cel cu mai mult ulei de dafin, poate de-aia era asa).
    Pentru par ceva chimic, un sampon de la BodyShop , care aparea pe lista asociatiei de consumatori cu nota cea mai mare (adica fara prostii multe in el, efect bun). Am incercat diverse alte solutii, inclusiv sapun solid, galbenus de oua, bicarbonat, dar parul mi-era imbicsit in urma spalarii. Iar cind mi-am facut masca cu uleiuri, a fost un dezastru: n-am reusit sa scot uleiul din par decit dupa vreo 4 sapuniri, asa ca parul mi-era si mai uscat decit inainte de masca. Am incercat otet la limpezire, glicerina vegetala, dar rezultatele nu m-au convins, asa ca acum nu mai folosesc decit sampon. Si ala cu parcimonie, pentru ca, contrar recomandarilor, imi fac o singura sapunire si nu doua, ca sa nu-mi degresez parul prea tare.
    Am auzit de o marca de samponuri solide aiurvedice care are succes, poate o sa incerc.
    Demachiant am o gramada facut de mine, e un liniment ulei de de susan- apa de var, dar mi se duce foarte incet pentru ca de multe ori ma spal doar cu apa.
    Pentru corp (picioare si miini) mai folosesc uneori un de shea, dar se intimpla rar.
    Argila, cafea si de-astea nu folosesc, de lene, doar cam o data pe an imi fac o masca cu argila, miere si ce ma mai apuca la momentul respectiv.
    Peeling nu-mi fac, decit periaj cu perie uscata, dar si asta e rar , ma tine o perioada si renunt.

    Liked by 2 people

    1. Elena, am citit și eu formula asta de demachiant cu apă de var pe site-ul oleassence, dar n-am găsit la vremea respectivă apă de var și apoi am renunțat. Mi-ai amintit și voi începe să caut din nou. Uleiul de măceșe pe care îl folosiți este doar din sâmburi sau conține și ceva extract din fruct? Eu folosesc ulei din sâmburi de măceșe, dar mi se pare că se absoarbe mai greu decât jojoba, de exemplu, și apoi e culoarea portocalie care rămâne pe piele…

      Like

      1. Al meu e portocaliu , seman cu Trump 🙂 dupa ce mi-l aplic, asa ca masez bine-bine sa intre in piele si sa se raspindeasca uniform. E ulei virgin nerafinat din simburi de macese. Intra f usor in piele.

        Apa de var am luat de pe situl aromazone din Franta, dar am auzit ca se poate comanda in farmacie. Tine foarte mult linimentul, asa ca trebuie luat putin ulei si apa de var.

        Like

  4. Sapunul de toaleta si deodorantul mi le fac singura. Crema de fata folosesc de la Gerovital. Le imbogatesc cu colagen si acid hialuronic. Mai imi fac cite o masca cu pudra Aslavital si sunt multumita. De felul meu n-am avut niciodata probleme cu tenul.

    Liked by 1 person

  5. Mulțumesc pentru lămuriri. Se poate face confuzie între ulei de macese – rosa canina care la mine este portocaliu si ulei de rosa mosqueta – trandafir chilian care este doar puțin gălbui.

    Like

  6. Foarte bune sfaturi , multumesc frumos ! Eu recomand un site de produse naturale Soap bazar , care imi place mult ,mi-am facut o lista cu produse pe care sa le comand de acolo cum ar fi , creme de fata si sapunuri minunate ! http://soapbazar.ro
    Si de ceva timp am descoperit o fata pe youtube care foloseste si ea produse naturale , se numeste Aleksandrina Lasko , chiar am facut cateva masti de par si de fata naturale de la ea , o recomand ! Cu drag , Ileana 😀

    Like

Leave a comment