Economisire · Frugalitate · Organizare

Experiment – cumparaturi bilunare

De cand gatesc pe baza de meniu si, prin urmare, fac piata (in cazul meu merg la supermarket πŸ™‚ ) pe baza de lista, adica de mai bine de 6 ani, cumparaturile au fost programate saptamanal. Nu in weekend, pentru ca sambata si duminica au fost dintotdeauna zilele alocate noua, sufletelor noastre, plimbarilor lungi in natura sau, dupa caz (a se citi vreme) statului pe canapea sau…gatitului. Ziua noastra de cumparaturi saptamanale a fost joia.

In ultimul timp, programul incarcat ne-a dat oarecum peste cap. Putem face in continuare cumparaturile saptamanal, insa asta inseamna inca o zi in plus pe saptamana in care am ajunge acasa in jur de 19.30 seara. Pentru noi e important sa mancam la o ora decenta si sa avem cel putin 2-3 ore pentru digestie pana ne bagam la somn. Asa ca am zis ca e cazul sa schimbam ceva in programul saptamanal si mi-am propus un experiment: cumparaturile bi-lunare. Si cine stie poate in curand voi ajunge la a le face chiar lunar. O iau insa cu pasi mici si vreau sa integrez treptat noul obicei in rutina administrativa.

Joia trecuta s-a incheiat experimentul. Daca mi-a iesit? In proportie de 90% da. De ce doar 90% si nu 100%? Principalul motiv a fost ca nu am estimat corect consumul anumitor produse, gen unt sau iaurt atunci cand am facut cumparaturile inainte de perioada test.

Ce ar fi de retinut din experienta mea?

  • Este important sa estimez corect cantitatile de produse consumate saptamanal. Logic era ca orice cantitate de produse cumparata saptamanal sa o inmultesc cu numarul de saptamani in care nu mai vreau sa ies la cumparaturi. In teorie asta am si facut, practic se pare ca nu prea mi-a iesit. Am sub-estimat consumul si prin urmare am avut zile in care a trebuit sa imi folosesc la maxim creativitatea. Ceea ce nu e rau pana la urma. Insa daca vreau sa imi imbunatatesc rutina de cumparaturi bi-lunara trebuie musai sa am in vedere o estimare a nevoilor familiei mele mult mai reala. Evident acest aspect nu e aplicabil si valabil tuturor produselor, in special fructelor, datorita perisabilitatii, dar pentru toate celelalte n-ar trebui sa existe probleme.
  • O mai buna organizare a meniului de duminica. Deobicei duminica avem un late brunch pe baza de orice se gaseste in frigider si camara, insa in perioada experimentului am observat ca, de asemenea, nu am estimat corect cantitatea de unt si iaurt si prin urmare ne-am trezit in amiaza cu pricina cu produsele respective insuficiente.
  • Un stoc mai generos de alimente conservate gen mazare, porumb, rosii uscate sau ton. Atunci cand nu ne ramane surplus la cina pe care sa il luam la pachet a doua zi, de obicei incropesc dimineata o salata din diverse conserve pe care le am in camara. Ca un facut, pe perioada experimentului am realizat ca unele dintre produsele pe care le folosesc constant nu erau in cantitate suficienta.
  • Stocarea de consumabile. In perioada de experiment am ramas, spre exemplu, fara sapun lichid pentru maini. L-am inlocuit pana la urmatoarele cumparaturi cu cel solid, insa ideal ar fi fost sa nu trebuiasca sa recurg la solutia asta si sa am in plus cel putin un produs de acelasi fel. Pe viitor, voi incerca sa aplic principiul contabil β€œun produs iese, un produs intra” si sa am in dublu exemplar orice produs consumabil si odata ce unul s-a terminat sa il trec imediat pe lista de cumparaturi.

Ce a mers bine?

In primul rand m-am ambitionat sa folosesc produsele pe care le aveam deja si pe care, in ultimul timp, le-am tot ocolit sau am uitat de existenta lor, ratacindu-le prin colturile camarei, gen quinoa sau bulgur.

In al doilea rand, mi-am reamintit ca pot fi deosebit de creativa in bucatarie. Stiam deja ca pot transforma cu succes orice fel de mancare intr-unul remarcabil (si nu, nu mi-au murit laudatorii πŸ™‚ ), dar se pare ca in ultimul timp am cam uitat :). Intrasem pe un soi de pilot automat care a sters creativitatea din bucatarie de pe hard disk.. Exeperimentul se pare ca a functionat de minune pe post de reminder.

In al treilea rand, pana si Jumatatea s-a pretat la experiment, desi sincera sa fiu, nu ma asteptam sa fie asa de cooperant si sa nu vrea mearga la supermarket in momentul in care ceva “de neinlocuit” lipsea din frigider.

Sunt tare nerabdatoare sa citesc despre frecventa cu care faceti voi cumparaturile. Saptamanal? Bi-lunar? Lunar? Si mai ales motivele pentru care procedati astfel.

18 thoughts on “Experiment – cumparaturi bilunare

  1. Eu saptamanal fac cumparaturile, dupa ce am testat cele mai variate intervale de timp. In ultimul timp am experimentat chiar intervale mai scurte, dar nu pot spune ca rezultatele sunt grozave. Parca nu ma mai concentrez la fel de mult pe cantitati, pe ceea ce trebuie sa avem mereu, apar si produse in plus…
    Sper sa treaca repede aceasta perioada, de fapt e un pic mai bine deja, totul se datoreaza noului hypermarket din zona noastra, care ne e cumva in drum indiferent unde mergem.

    Like

    1. da, cunosc; noi avem 2 supermarketuri peste drum :), insa mie mi-e de timp si acum, si cu siguranta si in viitorul apropiat; deocamdata nu avem spatiu mare de depozitare pt leguminoase spre ex, pentru a ma duce cu cump la 3-4 saptamani, insa cand ne vom muta la anul, voi incerca si asta; mie mi s-a parut si ca bani ca am cheltuit mai putin; cred ca un 30% mai putin decat daca as fi facut cump saptamanal, dar asta si pt ca asa m-am incapatanat sa folosesc ce aveam prin casa si in mod normal le-as fi impins dintr-un colt intr-altul al camarei….

      Like

  2. Noi mergem la cumparaturi saptamanal, si din pacate uneori si mai des. Mi-ar fi destul de greu sa prevad de ce anume o sa imi fie pofta peste doua saptamani… In perioada aceasta si eu consum mult iaurt (ca o coincidenta, acum ca suntem in Tokyo am cautat cu disperare iaurt si pana la urma am si gasit :)))). Incerc sa fiu disciplinata cu un meniu saptamanal, dar jumatatea este mult, mult mai relaxata in aceasta privinta si nu stiu daca ar privi cu ochi buni mersul rar la cumparaturi.
    Iulia, voi nu aveti piete pe acolo? Mie mi se pare ca cel putin aici anumite produse de la piata sau ferma sunt incomparabil mai bune decat cele de la supermarket.

    Like

    1. avem piete, dar cea de la mine dn sat e vinerea intre 8.30 – 13.30, cand noi nu suntem acasa; mai avem una in oraselul vecin, sambata, dar aici nu e dif mare intre prod de la piata si cele de la supermarket, la calitate ma refer…..

      fructele vor ramane si la noi sapt, iar daca ne e pofta de ceva cu siguranta nu stam sa rabdam, dar una e sa intri in mag sa iei 2 kg de banane sa zicem si alta e sa petrec 45 min-1 ora printre rafturi;
      nu stiu daca a la long vom face cum bi-lunar, dar deocamdata experimentam

      Like

  3. eu fac cumparaturi saptamanal.
    Iarna am experimentat si de 2 ori pe luna. E ok iarna pt ca mere, pere, portocale, varza, morcovi, nuci, barabule, sfecla rosie etc. rezista si 10 zile pe balcon. Si da, da loc de creativitate, dar eu ajunsesem si la mici frustrari pt ca foloseam cam multa faina si mai multa munca… (de ex. acum am ca masa rapida o salata verde cu fasolica si ardei/castraveti, dar lipsa salatei verzi m-ar pune in incurcatura).

    La chimicale insa cumpar o data la cateva luni. Mi-e simplu de estimat, folosesc putine. Visez la momentul cand DM va livra comenzi πŸ˜€

    Like

    1. pt chimicale tare rar cumparam si eu; eu folosesc peste tot otet si bicarbonat, bicarbonatul punga de 1 kg ma tine si 3-4 luni, otetul cumpar la fiecare cumparatura 2l ca folosesc si la masina de spalat vase si la cea de rufe….

      da, deocamdata e ok pt leguminoase, insa vara in sezonul anumitor fructe si legume e adevarat ca nu le poti cumpara mai rar de saptamanal, gen salata sau capsuni…..

      la noi e problema cu lactatele (branzeturile gen mozarela, camambert, branzica de capra, iaurt din lapte pasteurizat etc) pe astea nu le pot cumpara de la piata, deci volens-nolens ajung la supermarket dupa ele; eu de astea m-am impiedicat in perioada de test, ca nu le-am estimat corect……

      Like

  4. La noi piata e cea mai buna pentru cumparat lactate. Si avem o ferma de capre la citiva km, cind mergem la padure, trecem la ferma sa luam brinza(au si un automat cu pachete de brinza).

    Cu iaurtul e simplu odata ce te apuci sa-l faci acasa, nu-ti ia prea mult timp in plus si cind vezi ca se termina, faci o tura(doar lapte trebuie prevazut).

    Noi facem cumparaturi la supermarket o data pe saptamina. Nu pot mai rar, ca iau lapte mult si n-am loc de depozitat in frigider. Mai iau carne de acolo, tot perisabila. Dar merg martea, cind primesc bonuri de 15% din valoarea produsele bio cumparate si mai au tot felul de promotii, asa incit ieri am platit cu 10 euro mai putin decit suma prevazuta inaintea reducerilor. Nu cumpar legume de acolo, dar ieri am facut o exceptie, ca n-aveam nimic prin casa si am fost placut surprinsa de calitatea dovleceilor(Olanda) luati de acolo. Dar mergem si la piata sau magazin bio pentru legume-fructe minimum o data pe saptamina. Cum ieri n-aveam nici un fruct-leguma la masa de prinz, am tuns toata rucola din balcon si mi-am facut de o salata.

    Produse de curatat nici eu nu prea cumpar. Ba acum mi-am facut lesie. Din restul de cenusa mi-a iesit o super-crema abraziva, spala mai bine decit otetul-bicarbonat, chiuveta si aragazul sclipesc. Recomand pentru cine are soba cu lemne(eu n-am din pacate).

    Liked by 1 person

    1. eu sunt multumita ca de unde ne facem nou cump, avem oferta f variata de legume si fructe bio; ce au bio iau bio, ce nu iau normal; am avut o perid in care alergam prin 2-3 mag sa iau exclusiv bio, acum am zis pas; deocamdata e ok asa, dupa ce o sa ne mutam o sa fie altceva, avem o fwrma de leg bio nu departe de noi si o ferma care creste vaci si poeci insa le lasa sa pasca libwr, se hranesc cu ce gasesc in natura- asta e mai departe, dar mers o data pe luna si umlut cong se merita; si eu cump inainte lactatele si ouale de la ferma, anul asta nu am putut consuma decat pasteurizat (la ferma asta, totull e pe baza de lapte crud, si unt si tot), asa ca pt noi solutia a fost supermarketul; pt noi e o solutie excelenta pt moment, om vedea pe viitor ce si cum

      Liked by 1 person

      1. Iulia, buna ziua. Ai putea sa dai te rog numele fermelor de porci, vaci, numele magazinul de unde gasesti bio. Eu locuiesc acum in Belgia si mi-ar fi de mare folos. Multumesc! Ana

        Like

      2. Draga Ana,

        Bine ai venit si scuze pentru raspunsul intarziat. Sunt cam pe fast-forward de cateva saptamani si voi cam fi in urmatoarele…:( Nu am nume de ferme de porci si vaci…e una in zona Grez-Doiceau dar habar nu am cu se numeste…Nu am fost inca, cum ziceam vom merge dupa ce ne muatam, deocamdata am rezerve de carne de pui de la mama si cumpar punctual de la un magazin din Lasne, o bucherie tinuta de un italian – http://www.boucherie-maistriaux.be/ – vinde doar carne provenita de la animale crescute in libertate si hranite cu iarba; carnea e intr-adevar de calitate, e gustoasa si nu lasa pic de apa, insa nu e toata bio si e scumpa raportat la ce gasesti pe piata dar merita; noi am luat preponderent de vita…
        De magazine bio iti recomand delhaize…gama la legume si fructe mi se pare cea mai ok; mai cumpar diverse de la un magazin bio no-name de langa casa si de la Biostore – un lant de magazine nou aparut in Brabant Wallon care colaboreaza cu producatori locali si au multe produse din zona precum si diverse (ulei, nuci, quinoa, orez etc) la vrac;
        tu in ce zona locuiesti?

        Like

      3. Multumesc Iulia!
        Noi locuim in zona Leuven-ului. Mergem des la Bioplanet/Colruyt. Lapte bio, proaspat ne aduce cineva vinerea la piata. mai luam si de aici https://www.hoeve-indezon.be/visie, au si carne de vita. Nu e bio dar cresc rase mai traditionale si nu dau soia, ceea ce pt noi este mult mai important decat sa fie bio, avand in vedere ca soia nemodificata nu prea se mai gaseste.
        Vara, cei de aici http://www.monpanierbio.eu/ au capsuni si rosii fff gustoase crescute de ei. La inceput de sezon nu ne permintem nicicum, sunt extrem de scumpe. dar spre sfarsitul lui august- sept mai luam rosii, oricum, nu cumparam decat in aceea perioada a anului cand sunt in sezon, si ne gasim scuza ca pana la anul viitor in iulie agust nu mai mancam rosii, asa ca sa profitam chiar daca sunt mai scumpe πŸ™‚

        Like

      4. Zona Leuven….super!!!! Noi o sa ne mutam in Grez-Doiceau la 2 pasi de Leuven…noi nu avem Bioplanet in zona, ne e peste mana, cam departe de unde stam acum; cand o sa ne mutam avem un mag bio destul de mare peste drum de casa, preturile sunt ok, dar cum zici si tu la inceput de sezon preturile sunt nesimtit de mari la legume si fructe; capsuni am tot luat in ultimul timp ne-bio de la piata de langa serviciu; tare gustoase mai sunt, imi amintesc de cele din copilarie….

        Like

  5. Vai, ce te invidiez pentru ferma de vaci!!! Am studiat eu daca avem la noi in zona, dar ar fi prea departe.
    Si noi acum privilegiem local , chiar daca nu e bio. Si piata noastra are citiva producatori din zona. Ferma “noastra” de legume bio m-a dezamagit rau de tot in ultima vreme: comanzi, dar nu poti alege , asa ca m-am ales cu legume pline de pamint, , cu ceapa vinduta ca verde, dar cu cozile vestede si galbene, cu ridichi asa minuscule de n-aveai ce minca…asa ca nu mai comand la ei.

    Liked by 1 person

    1. pe mine legumele cu pamant ma incanta. Inseamna bacterii si argila :). Le spal cu buretele de vase, si se curata repede tot pamantul (eu apa aia cu pamant o fol. la udat ghivecele pe balcon si ceva in lada de compost πŸ˜€ )

      Iar la ridichi, vazui retete ce folosesc radacina minuscula cu tot cu frunze. Nici nu stiam ca frunzele se consuma … si mi-am dat seama ca in gradina nu am reusit sa am si eu o ridiche mare, ca alea din supermarket, ci toate is mici si cu forme ciudate. Banui ca alea din supermarket cresc in solutie si nu in pamant, ca ale mele…

      Like

      1. Eu fac supa din frunze… Dar ridichile alea le luasem pentru mincat, nu pentru frunze. Erau minuscule, cit boabele de fasole.
        Si nici sa aiba pamint nu ma deranjeaza… doar ca uneori e exagerat. Inteleg sa sustin producatorii bio, dar nu sa ma simt intotdeauna fraierita. De exemplu cand luam aceeasi de cantitate de praz ca la magazin( bio), ma alegeam odata gatit cam cu jumate din cantitatea aluia din magazin.

        Like

  6. Noi saptamanal aprovizionarea cu produse de baza, gen daca trebuie ulei, faina, detergenti si ingrediente eventual de 2 gatituri. In timpul saptamanii inca o oprire scurta sau 2, dar la noi magazinele sunt miici si aproape, saptamanalul dureaza 30 min cu tot cu drum (cronometrat ) , si in timpul saptamanii oricum opreste autobuzul langa, fac un ocol de 15 min . Am incercat variante, la noi nu merg, pt ca din unele produse daca iau cantitate dubla se consuma dublu, daca iau triplu, triplu se consuma πŸ˜ƒ asa suntem cumva mai moderati
    Urmeaza sa incerc cumparat online pt saptamanale, la jumbo au inceput livrari la domiciliu , Costa vreo 5 eur, dar noi castigam mai mult de 5 eur in 30 min πŸ˜ƒ cel mai tare mi se pare o aplicatie pe care o au ei, o instalezi pe tel si cand ti se termina de ex untul (de la ei, evident ) , scanezi pachetul din frigider si iti livreaza acasa. Vreau sa incerc, mi se pare genial fix la saptamanale, pt ca produsele de baza de la ei le luam, in loc sa ma plimb in magazin, ma plimb prin casa si scanez ce se termina πŸ˜ƒ

    Liked by 1 person

Leave a comment